Ämy uskoo kestäviin arvoihin

Ympäristö ja eettisyys ovat vahvasti osa Ämyrockia. Nämä arvot näkyvät niin yhdistyksen toiminnassa kuin festivaalin yleisilmeessä.

 

Ympäristö

Ämyrock-festivaali järjestetään perinteikkäässä ja luonnonkauniissa Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa. Puisto on osa Vanajaveden laakson ja Aulangon valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta ja osa ensimmäistä Suomeen perustettua kansallista kaupunkipuistoa.

Iloisen festivaalikansan lisäksi puisto on Ämyn aikaan täynnä monimuotoista kasvillisuutta ja yli satavuotta vanhaa rakennustaitoa. Ämy ry haluaa omalla toiminnallaan nostaa alueen arvostusta ja tukea sen monimuotoisuutta.

Kaupunginpuiston aluetta pyritään rasittamaan mahdollisimman vähän festivaalin aikana. Olemassa olevien rakennuksien rakenteisiin ei kosketa eikä niitä aseteta turhaa rasitusta. Luonnonkaunista ympäristöä ei täytetä massiivisilla lavarakenteilla. Kahvila, kojumyynti, työpajat ja muu toiminta tapahtuu olemassa olevien rakennuksien sisällä tai keveissä telttarakennelmissa.

Pienehkön kokonsa vuoksi Ämyrockin järjestelyt rasittavat luontoa keskivertofestaria vähemmän. Ämy ryn jäsenet hoitavat omalta osaltaan järjestelyt ja tavaran siirtelyt pitkälti yhden pakettiauton voimin. Kuluttaen bensaa alle tankillisen.

Alueen somistuksella pyritään festariyleisön viihtyvyyden lisäksi kunnioittamaan kestäviä arvoja ja kaunista ympäristöä. Lavasteissa ja koristuksissa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja ja monivuotisia vaihtoehtoja. Alueella liehuu usein samat monivuotiset Ämy-liput ja lavakoristeet on tehty vuosien saatossa mm. käytetyistä c-kaseteista.

Festivaalin aikaan alueelle on varattu runsaasti roskiksia ja roskapusseja. Tällä pyritään siihen, ettei kenenkään tarvitsisi heittää roskiaan luontoon. Täydet roskikset myös vaihdetaan uusiin. Festivaalin tuoksinnassa muutama roska saattaa mennä roskiksesta ohi, joten festivaalin jälkeisenä päivänä Ämyn siivouspartio käy alueen läpi lähimetsää myöten. Siivouksen jälkeen Hämeenlinnan kaupunki tarkistaa alueen.

Ympäristöä ei altisteta liialliselle melulle. Tapahtumalle on annettu tarkat soittoajat ja niitä noudatetaan tarkasti. Musiikin voimakkuutta valvotaan lisäksi desibelimittarilla.

Ympäristö on huomioitu myös myytävissä tuotteissa. Kahvilassa hyödynnetään Reilun kaupan tuotteiden lisäksi paikallista tuotantoa - sämpylät tulevat oman kaupungin leipomosta ja muut tuotteet paikallisilta yrittäjiltä ja käsityöläisiltä.

 

Eettisyys

Kesällä 2011 Ämyrock noudatti ensimmäisenä festivaalina Suomessa Reilun kaupan edistämisyhdistyksen suunnittelemaa ohjeistusta. Ohjeistuksen mukaan festivaalin tulee monipuolisesti huomioida Reilu kauppa sekä tarjotuissa tuotteissa sekä tiedotuksessa.

Vaikka Reilun kaupan tuotteita on hyödynnetty Ämyssä jo pitkään, vuodesta 2011 lähtien Ämy on toteuttanut kahvilamyyntinsä ja jopa artisticateringinsä näillä tuotteilla. Reilun kaupan ohjeistuksen noudattaminen oli luonnollinen jatke Ämyn toiminnalle. Pääsymaksuttomuuden ja ekologisuuden lisäksi eettisyys on vahvasti osa Ämyä.

Ämy on ottanut eettisyyden osaksi myös festivaalin ohjelmatarjontaa. Rock-esitysten välissä ovat festarivieraat voineet tutustua Reilun kaupan toimintaan ja eettisyyteen interaktiivissa vuosittain vaihtuvissa työpajoissa. Työpajoissa on ollut mahdollista tutustua mm. eettisempään vaatetuotantoon Puhtaat Vaatteet -kampanjan kautta.